onsdag 11 december 2013

Grafik - vad är det?

I förra veckan var det dags för ett nytt ämne i skolan, grafik. Innan så visste jag inte så mycket om vad grafik egentligen var så här kommer en kort beskrivning.

Grafik är en teknik för att kunna mångfaldiga en bild på papper så att fler kan ta del av den. Det grafiska bladet är ett tryck i allmänhet på papper tryckt från en tryckplatta, där konstnären själv utarbetat sin bild. Efter tryckplattans karaktär och det tryckförfarande konstnären använt, indelas grafiken sedan gammalt i tre huvudgrupper: djuptryck, högtryck och plantryck.

Vi började med djuptryck. På kartong skapade vi egna mönster och strukturer som därefter färgades in i olika färger innan tryck.  Det var pyssligt med flera moment och väldigt kladdigt att färga in. Viktigt att lägga alla papper och mallar i rätt ordning när det till slut skulle tryckas. Här är de tryck jag gjorde förra veckan där jag framför allt testat olika material tex olika strukturtapeter, folie och paljetter.

 
 
 

På värmehäll färgas mallen in med kletig oljefärg. därefter torkas mallen av med en typ av tyg. Sist men inte minst används telefonkatalogspapper för att torka och gnugga fram mönstret. På fuktat specialpapper  (som först läggs i blöt och därefter torkas med papper) trycks sedan motivet. Manuellt vevar man för hand så att plåten med papper och mall går igenom trycken.
Tryckfärgen går inte bort på kläder och för att få bort färgen på händerna använde vi kaffesump och såpa, funkande perfekt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar