måndag 30 december 2013

Kreativa veckan

Sista veckan i skolan innan jullovet var det " Kreativa veckan". Vi fick inte veta något förutom att alla skulle ta med en text, en bild eller en sak som betydde något. Jag tog med en text: "Until you spred your wings you don´t know far you´ll fly". Mirja och de övriga lärarna inledde med att berätta om kreativitet och visade några korta filmer som inspiration. Därefter fick vi byta grejer med varandra. Jag fick en låttext (David Bowie). Vi som hade en text skulle därefter skapa något (tvådimensionellt alternativt tredimentionellt) och de som hade en sak skulle göra en teckning eller bild. Vi hade därefter hela dagen på oss att skapa. Jag gjorde en skulptur, en liten gitarr. Det var lite trevande i början men otroligt kul och det var underbart att få tänka helt fritt och bara leka med idéer och öva det kreativa tänket.
Varje morgon började vi med inspirerande kortfilmer och därefter bytte sak/bild med varandra. På fredag morgon lade vi fram alla grejer vi gjort under veckan. Här är ett exempel på hur kedjan blev med utgångspunkt från David Bowie-texten:


Till vänster är David Bowie-texten (Ziggy Stardust). Jag gjorde gitarren i ståltråd, tyg, trä, plast och upptäckte hur fantasktisk en limpistol kan vara. Jag bytte med en klasskamrat som därefter gjorde en bild på en vinylplatta med ett hjärta i mitten. Sista grejen blev en skulptur son en annan elev gjort utifrån bilden, en skivspelare i gips och ståltråd. Visst blev det läckert?! Det var spännande att se hur man inspirerats av olika saker och hur sista skapelsen kunde vara något helt annat än ursrpungsbilden/saken.

Ja, så här såg det ut. Vissa grejer hänger i taket och i bakgrunden ser ni två stora målningar. 

Denna vecka var verkligen otroligt häftig, och att få sitta en hel dag och skapa med musik i bakgrunden tillsammans med alla dessa andra kreativa människor har varit både frustrerande och enormt kul. Vi har övat på att våga testa, allt är möjligt och inget är fel. Alla idéer är bra idéer. Det är då man verkligen kan påbörja den kreativa resan. Spännande!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar